Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U krijgt uw stempas thuisgestuurd. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

U ontvangt uw stempas thuis

U krijgt een persoonlijke stempas thuisgestuurd. U ontvangt uw stempas op zijn laatst woensdag 2 maart 2022.

Met uw stempas kunt u stemmen in elk stembureau in uw gemeente. U kunt bij de gemeenteraadsverkiezingen niet stemmen in een andere gemeente.

De stempas heeft een uniek nummer. Uw stempas is voor het stembureau het bewijs dat u nog niet bij een ander stembureau heeft gestemd.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan bij uw gemeente. Dit kan schriftelijk of aan de balie van het gemeentehuis.

Uw schriftelijke verzoek moet op zijn laatst vrijdag 11 maart 17.00 uur binnen zijn bij uw gemeente. U kunt uw nieuwe stempas ook aanvragen aan de balie van het gemeentehuis. Dit kan tot vrijdag 11 maart 17.00 uur. Daarna is het niet meer mogelijk om een nieuwe stempas aan te vragen.

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs(externe link) nodig. U kunt een van deze identiteitsbewijzen meenemen:

  • een paspoort;
  • identiteitskaart;
  • of rijbewijs uit Nederland;
  • een geldig verblijfsdocument.

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met:

  • een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land(externe link).
  • een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Stemmen met een verlopen paspoort of ID-bewijs

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 17 maart 2016 of een datum daarna staan. Heeft u geen identiteitsbewijs of is deze meer dan 5 jaar verlopen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen(externe link) via een schriftelijke volmacht.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gestolen of bent u het kwijt? Met een proces-verbaal over de vermissing van het document en een pasje met uw naam en foto kunt u toch stemmen. Bijvoorbeeld met een persoonlijke OV-chipkaart of een ziekenhuispas.

U kunt ook stemmen met een verklaring van de gemeente dat uw identiteitsbewijs vermist is. Deze verklaring moet u dan ook samen met een pasje met uw naam en foto laten zien.